Domů » Vyrobte si krosienkovaný pytlíček » POMŮCKY PRO PLETENÍ

Pomůcky pro pletení na rámu

Při pletení na rámu můžeme od začátku do konce použít pouze své prsty, ale různými pomůckami si práci velmi usnadníme, zvláště v závěru pletení, kdy již v osnově není pro prsty dost místa.

Při pletení na krosienkách nám poslouží tyto pomůcky

Jistící hůlky nebo destička - hůlky se vkládají do mezery mezi přední a zadní osnovní nitě po každé upletené řadě a slouží jak k zajištění práce proti rozpletení, tak v začátcích učení umožní jednoduše rozpárat několik řad v případě, že jsme udělali chybu. Také pomocí nich můžeme vytvořit stejnoměrná široká oka po celé délce pleteniny. Destička cca 5 – 10 cm široká a přesahující o několik centimetrů šířku rámu, se v některých zemích používala a dosud používá místo jistících hůlek, které byly obvyklé v Čechách, na Moravě a na Slovensku. Tato destička zároveň stlačovala hotovou pleteninu a pomáhala tak ke stejnoměrnému utažení spodní a horní části úpletu.
Pletací jehlice, háček, široká jehla, jehloháček – těmito nástroji si pomáháme v konečné fázi pletení, kdy v osnově již není dostatek místa pro prsty. Pak namísto prstů použijeme bud pletací jehlice, nebo do osnovy vkládáme pouze jeden prst levé ruky a místo prstů pravé ruky použijeme háček. U širšího úpletu, který jednou rukou neobsáhneme, pracujeme po částech a část řady háčkem upletenou vždy zajistíme šňůrou protaženou podél háčku pomocí široké jehly. Namísto háčku a jehly s velkým ouškem nám dobře poslouží nástroj „jehlo-háček“, což je háček s jehlovým ouškem na opačné straně.
Jehla na vlnu s tupým a ostrým hrotem – jehly na vlnu používáme ke konečné úpravě hotové pleteniny sešíváním. Samotné sešití se lépe provádí jehlou s tupým hrotem, která neporuší vlákna příze. Jehla s ostrým hrotem je vhodná pro zapošívání volných konců nití, neboť s její pomocí můžeme zapošívat i skrz vlákna příze, takže se zapošití nerozplétá.
Nůžky a krejčovský metr - nůžky používáme ke stříhání příze při napínání osnovy a při dokončovacích pracech. Metr nám může pomoci během pletení ke kontrole, zda obě poloviny úpletu jsou stejnoměrně utažené. Namísto metru lze ale délku obou stran úpletu porovnat pomocí prstů, tyčky, provázku nebo jakéhokoli jiného nástroje.

Jak již bylo řečeno, pracovat lze i bez těchto pomůcek od začátku do konce pouze pomocí prstů, ale z vlastní zkušenosti mohu říci, že použití nástrojů práci výrazně usnadní a zrychlí.

Můžeme použít vše od dřevěných hůlek a jehlic různých tlouštěk, přes háčky, dřevěné jehly, jehloháčky až po malé jehly na konečné sešívání. Hodit se bude i metr a nůžky.Můžeme použít vše od dřevěných hůlek a jehlic různých tlouštěk, přes háčky, dřevěné jehly, jehloháčky až po malé jehly na konečné sešívání. Hodit se bude i metr a nůžky.
 
Já při pletení na cestách obvykle vystačím s jehloháčkem, jehlou na vlnu s tupým hrotem a malými nůžtičkami. Já při pletení na cestách obvykle vystačím s jehloháčkem, jehlou na vlnu s tupým hrotem a malými nůžtičkami.
 


Vše potřebné k práci máme připraveno, můžeme začít plést.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
421611
*
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.

Vítejte na stránkách věnovaných starobylé textilní technice zvané krosienkování.

Moje cesta ke krosienkám

Jmenuji se Sylva Antony Čekalová. Mou profesí je restaurování kachlových kamen, ale textilním technikám se věnuji odmala, kdy mne moje praprateta učila plést a háčkovat. Před několika lety jsem se setkala s technikou krosienkování a tolik mne okouzlila, že ostatní textilní techniky již používám spíše v souvislosti s krosienkami a pro jejich doplnění. Mám ráda stará řemesla a přírodní materiály. Práce s hlínou, dřevem, vlnou nebo jinými přírodními vlákny, jichž se lidé dotýkali už před tisíci let, mi dává pocit harmonie a propojení s tvořivými lidmi prošlého času. Když se prsty noří do osnovy, jako by člověk proplétal vlákna myšlenek, spojoval nitky minulosti a přítomnosti.

Číst více >


Obsah těchto stránek je chráněn autorskými právy.

Podmínky použití a sdílení obsahu stránek naleznete dole na stránce v záložce Copyright. „Připínání“ mých krosienkovaných výrobků na Pinterest vítám.
Veškeré výrobky, které zhotovíte s pomocí mých online návodů nebo kurzů jsou zcela vaším vlastnictvím a mohou být jakkoli vystavovány nebo prodávány. Jakékoli odkazy na tyto stránky ocením a jsou velmi vítány!

Děkuji za návštěvu:)

Pokud byste rádi odebírali novinky, pošlete mi Vaši emailovou adresu.

en
cz
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace