Domů » Vyrobte si krosienkovaný pytlíček » JAK NAPNOUT OSNOVU

Jak napnout osnovu

Způsobů jak navinout osnovu je mnoho. Zde si ukážeme nejčastěji používaný způsob:

Osmičkové snování kolem středové šňůry

Ve většině případů začínáme snování na spodní vodící šňůře a končíme jej rovněž dole. Takto jsou všechny nasnované nitě párové. Pokud potřebujeme z důvodu vzorování vytvořit půlpár nití, končíme snování na opačné straně, nežli jsme jej začali, tedy pokud začínáme vést přízi od spodní vodící šňůry, skončíme na šňůře horní. Pro většinu vzorů však začínáme i končíme snování na téže vodící šňůře.

Rám připravený k napnutí osnovy.Rám připravený k napnutí osnovy.

1.krok

Na rámu máme napnuty v potřebné vzdálenosti od sebe jednu vodící šňůru nahoře a jednu dole. Abychom nemuseli příliš hlídat stejnoměrné napínání příze, je výhodné uvázat si ke každé vodící šňůře ještě vodící tyčku. Tyto tyčky pak před začátkem pletení vyjmeme. Časem si člověk zvykne na stejnoměrné napínání osnovních nití a pomocné tyčky nepotřebuje. Já provádím snování ve většině případů jen na vodící šňůry a tyčky používám jen pro natažení velmi dlouhé osnovy, kde by se nerovnoměrné napnutí nití citelněji projevilo.
Veprostřed máme nataženu pomocnou jistící šňůru, kolem níž povedeme osnovu. Tuto šňůru budeme po každé řadě vyjímat a opět ji vkládat. Slouží pro zajištění úpletu během práce, aby se samovolně nerozpletl. Proto ji na jedné straně rámu uvážeme napevno a na druhé pouze na jednoduchou kličku, kterou lze snadno rozvázat.

2.krok

Na levé straně rámu uvážeme přízi ke spodní vodící šňůře. (Pozor, nikoli k tyčce. Tu budeme před pletením vyjímat a příze by se tak povolila.) Je praktické nechat si na začátku a na konci osnovy při uvazování volný konec příze delší - cca v délce úpletu – a použít jej pak k sešití pytlíčku. Vyhneme se tak zbytečnému navazování a zapošívání další nitky.

3.krok

Směrem zleva doprava pak začneme vytvářet osnovu takto: přízi vedeme směrem nahoru za středovou šňůrou, poté předem kolem horní tyčky a dolů za ní, poté směrem dolů před středovou šňůrou a za spodní tyčkou a opět nahoru před ní. Další páry nití snováme stejně, tj. nahoru za středovou šňůrou,křížem kolem horní tyčky, dolů před středovou šňůrou, křížem kolem spodní tyčky atd.…

Přízi vedeme nahoru za středovou šňůrou...Přízi vedeme nahoru za středovou šňůrou...
 
...předem kolem horní šňůry...dolů před středovou šňůrou......předem kolem horní šňůry...dolů před středovou šňůrou...
 
...zadem kolem spodní šňůry a opět nahoru za středovou šňůrou atd......zadem kolem spodní šňůry a opět nahoru za středovou šňůrou atd...
 
Takto vypadá nasnovaná osnova.Takto vypadá nasnovaná osnova.
 

Pro větší náhled klikněte na obrázek.


4.krok

Po nasnování potřebného počtu párů nití ukončíme snování opět na spodní šňůře jednoduchým uzlíkem nebo smyčkou.

Snování začínáme i končíme na spodní vodící šňůře.Snování začínáme i končíme na spodní vodící šňůře.Šířka napnuté osnovy bude přibližně odpovídat šíři konečného výrobku. Záleží však na použité technice petení, z nichž každá má své specifické vlastnosti..Šířka napnuté osnovy bude přibližně odpovídat šíři konečného výrobku. Záleží však na použité technice petení, z nichž každá má své specifické vlastnosti..
 

Tímto způsobem nám napnutá příze vytvořila osmičky kolem vodících tyček a středové jistící šňůry.

Praktické tipy:

Při navinování osnovy je třeba dbát na rovnoměrné napínání nití. To je pro začátek snazší při použití vodících tyček spolu s vodícími šňůrami.
Při užití pouze vodících šňůrsi můžeme pomoci tak, že je napneme kónicky - při jejich uvazování uděláme směrem k pravé straně rámu vzdálenost mezi šňůrami o něco větší, čímž dorovnáme stahování nití při snování.

Jakou přízi použít?

Pro začátek se nám bude nejlépe hodit silnější vlněná nebo bavlněná příze světlých barev. Při napnutí osnovy můžeme pro ozvláštnění použít i více barev. Tmavým se ale zpočátku raději vyhneme, protože se v nich při pletení hůře orientuje.
Můžeme také použít silnější provázek, i když ten je díky své menší poddajnosti na učení méně vhodný. Zvolíme přízi alespoň 2 mm silnou. Na té již bude dobře patrné která nitka je ta následující, jíž je potřeba vzít či spustit. Při příliš tenké přízi se na počátku snadněji nitky spletou a udělá se chyba. Proto je silnější příze vhodnější. Také s ní práce jde rychleji.

Podívejme se teď, jaké nástroje nám mohou při pletení pomáhat.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
71771322
*
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.

Vítejte na stránkách věnovaných starobylé textilní technice zvané krosienkování.

Moje cesta ke krosienkám

Jmenuji se Sylva Antony Čekalová. Mou profesí je restaurování kachlových kamen, ale textilním technikám se věnuji odmala, kdy mne moje praprateta učila plést a háčkovat. Před několika lety jsem se setkala s technikou krosienkování a tolik mne okouzlila, že ostatní textilní techniky již používám spíše v souvislosti s krosienkami a pro jejich doplnění. Mám ráda stará řemesla a přírodní materiály. Práce s hlínou, dřevem, vlnou nebo jinými přírodními vlákny, jichž se lidé dotýkali už před tisíci let, mi dává pocit harmonie a propojení s tvořivými lidmi prošlého času. Když se prsty noří do osnovy, jako by člověk proplétal vlákna myšlenek, spojoval nitky minulosti a přítomnosti.

Číst více >


Obsah těchto stránek je chráněn autorskými právy.

Podmínky použití a sdílení obsahu stránek naleznete dole na stránce v záložce Copyright. „Připínání“ mých krosienkovaných výrobků na Pinterest vítám.
Veškeré výrobky, které zhotovíte s pomocí mých online návodů nebo kurzů jsou zcela vaším vlastnictvím a mohou být jakkoli vystavovány nebo prodávány. Jakékoli odkazy na tyto stránky ocením a jsou velmi vítány!

Děkuji za návštěvu:)

Pokud byste rádi odebírali novinky, pošlete mi Vaši emailovou adresu.

en
cz
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace