Domů » Vyrobte si krosienkovaný pytlíček » DOKONČENÍ A SEŠITÍ PYTLÍČKU

Zakončení úpletu a sešití pytlíčku

Zajištění úpletu

Když dopleteme práci ke středu tak, že již nelze plést prsty ani háčkem, je třeba hotovou pleteninu zajistit, aby se po sejmutí z rámu nerozpletla.
To provedeme prostým protažením kousku příze v místě poslední jistící tyčky nebo šňůry, kterou po takovémto zajištění pleteniny můžeme vyjmout bez obav z rozpletení hotové práce. Protahovaná příze by měla být delší z každé strany alespoň o 10 - 20 cm nežli je šířka pleteniny. Poté ji po stranách zapošijeme nebo použijeme k sešívání úpletu.
Další možností je zakončení práce háčkovaným řetízkem, který vytváří pružný střed a lépe se tak hodí pro pružné úplety zhotovené prostinou.


Řetízek uháčkujeme následujícím způsobem:
Na háček nabereme dvě první přední nitky a druhou z nich, tu která je dál od kraje, protáhneme pod nitkou první. Na háčku tak máme jedno očko. Pokračujeme nabráním následující přední nitky, kterou protáhneme očkem na háčku, takže nám na háčku opět zbude jen jedno očko. Takto pokračujeme až do konce řady, kde poslední očko zapošijeme. Tím je práce zajištěna proti rozpletení a lze vyjmout jistící šňůru nebo hůlku.

Pro větší náhledy fotografií, klikněte na obrázek

Začátek pletení středového řetízku - nabereme dvě krajní nitky a vnitřní z nich protáhneme háčkem pod nitkou krajní. Takto postupujeme po celé šířce úpletu.
 
Řetízkem postačí zajistit nitky jen na jedné straně úpletu, tedy nad jistící šňůrou nebo tyčkou. Pokud se nám ale dekorativnost řetízku líbí, můžeme jej uháčkovat kolem dokola, i po druhé straně pleteniny. Nakonec nám zůstane na háčku jen poslední očko, kterým protáhneme kousek příze. Tu pak zapošijeme, nebo vyjmeme při sešívání pytlíčku, kdy očko zajistíme sešívací přízí.
 

Řetízek lze uháčkovat takto jednoduchý, nebo jej můžeme udělat dvojitý či trojitý - uvnitř nebo vedle řetízku prvního, nebo lze pokračovat řetízkem dokola z obou stran pleteniny. Možností je mnoho a takto vytvořené zakončení je velmi pěkné a dekorativní. Poslední očko řetízku prozatímně zajistíme tak, že jím jednoduše protáhneme kousek příze a uděláme uzlík či kličku. Při sešíván pytlíčku pak tuto přízi odstraníme a očko zajistíme prošitím.

Struktura pružného úpletu vytvořeného technikou prostiny.
 

Sešití pytlíčku

Pletenina je zajištěna, můžeme tedy rozvázat a vytáhnout vodící i jistící šňůry.

Nebojte se, nic se nevypáře. Hotový úplet se nám po sejmutí z rámu spirálovitě kroutí, ale tento jev, pro krosienky tak typický, po sešití zmizí. Pleteninu přeložíme napůl tak, že nám středový řetízek bude tvořit dno pytlíčku a očka, která byla kolem vodících šňůr nahoře a dole budou nyní u sebe a budou tvořit otvor pytlíčku. Pokud se nám i přes naši snahu o stejnoměrnost stalo, že je jedna polovina úpletu delší, nevadí, i to se po sešití do určité míry vyrovná.

Po zajištění středu řetízkem nebo protažením příze, můžeme vyjmout středovou jistící šňůru i šňůry vodící a hotový úplet tak sejmout z rámu. Začínáme sešívání - Pleteninu přeložíme napůl v místě středového řetízku, na jehlu nabereme první očko z každé strany pleteniny a zajistíme je uzlíkem.
 

Jestliže jsme si při napínání osnovy ponechali její konce delší, máme již nitky k sešívání připraveny. Pouze před sešíváním musíme nitku zajistit kolem prvního očka uzlíkem, aby se nám později nevytahovala. Pokud jsme si delší osnovní nitky nenechali, navlékneme si do jehly stejnou přízi jakou jsme použili k pletení a připevníme ji uzlíkem k prvním dvěma očkům . Sešívací nitka by měla být o cca 20 cm delší nežli je přeložený pytlíček.

První dvě očka zajištěná uzlíkem. Sešívání provádíme tak, že jehlu vpichujeme vždy ob jedno očko, stále z téže strany (zde nezáleží na tom, zda z pravé nebo levé).
 

Při sešívání postupujeme po stranách pytlíčku shora dolů tak, že jehlou nabereme vždy jedno a jedno očko z každé poloviny úpletu a jimi protáhneme nit. Následující očko na obou stranách vynecháme a ve stejném směru nabereme další očko z každé strany (viz obrázek).

Tady jsem pro lepší názornost k sešívání použila přízi tmavé barvy. Všimněte si vedení příze ob jedno očko. Tak vlastně kopírujeme zůsob jakým jsou v úpletu vedeny všechny nitě, a vzniká tak téměř neviditelný spoj.
 

Takto postupujeme až do konce, kde práci zajistíme uzlíkem a zapošijeme. Konec nitky vedeme kousek středem řetízku a teprve poté ustřihneme. Takto vlastně napodobujeme způsob jakým se nitky vzájemně obtáčejí při pletení a vzniká téměř neviditelný spoj. Zcela neviditelného spoje bychom dosáhli, kdybychom pytlíček upletli širší a sešívali jej podélně. Pak by bylo důležité, abychom při sešívání respektovali i směr, jakým se nitě kolem sebe obtáčejí. To znamená, že při pletení se zákrutem Z, který jsme si zde ukázali, vpichovali bychom jehlu vždy zprava doleva, aby nám nit vytvořila také Z zákrut.

Poslední očko zajistíme uzlíkem. Na jedné straně je toto poslední očko zároveň posledním očkem středového řetízku a jeho zapošitím se tak zbavíme pomocného kousku říze, kterým jsme zajišťovali řetízek. Konec nitky pak vedeme kousek středem pytlíčku tam a zpět, a teprve pak ustřihneme.
 

Když takto sešijeme obě strany pytlíčku, očky, které nám zbyly po vodících šňůrách protáhneme provázek nebo ukroucenou ozdobnou šňůrku či dvě, které můžeme na konci ozdobit uzlíky nebo korálky.

Do volných oček, která nám zbyla po vytažení vodících šňůr na horní straně pytlíčku, navlékneme zadrhovací ozdobné šňůrky. Konce zdrhovacích šňurek můžeme ozdobit korálky.
 
Co dokáže pojmout pružný pytlíček velikosti 16 x 11 cm... jak vidíte, krosienkovaný úplet je báječně pružný.
 

Gratuluji, pytlíček je hotov!

 

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
328187
*
Daniela
Uzasny navod,moc diky!
Dotaz:pri zaverecnem retizkovani se berou jen horni nitky,spodni ne?
Sylva Antony Čekalová
Ano, přesně tak, pro zajištění úpletu úplně stačí řetízkovat horní nitky.
Dají se samozřejmě řetízkovat kolem dokola všechny nebo udělat jen z horních nitek druhý řetízek uprostřed prvního, ve stejném směru nebo v opačném. To je ale už navíc, pro ozdobu, ne nutnost:) Obyčejný řetízek z horních nitek bohatě stačí.
Lenka
Děkuji za podrobný popis. Na krosienky se chystám už víc než rok, kdy jsem dostala knížku návodů, ale nějak jsem je nepobrala. Po Vaší důkladné instruktáži se hned pustím do práce...
Ivana
Parada,jsem moc rada za objeveni vašich stranek.Mym konickem, ci spis konem, je sice tkalcovsky stav,krosienky jsem poprvé vyzkoušela minuly tyden a dost dobry,tesim se na vyzkouseni pytlicku dle vašeho navadu.Děkuji
Sylva Antony Čekalová
Děkuji, to mám velkou radost:) Kdybyste se třeba pak chtěla podělit a poslat fotku jak pytlíček vyšel, budu moc ráda...vidět práci ostatních je vždy inspirativní.
Přeji ať vás krosienky chytnou jako mě...měla byste dvojspřeží:)
Blanka
Máte krásné stránky, radost se dívat a návod na pytlíček je tak podrobný a názorný, že tuto techniku snad také vyzkouším :-)
Sylva Antony Čekalová
Děkuji Blanko, mám radost, že se Vám stránky líbí. Myslím, že jestli techniku vyzkoušíte, nadchne Vás stejně jako mne. Kdybyste náhodou v něčem při pletení tápala, neváhejte napsat, ráda pomohu:)
Budu se těšit, kdybyste se pak chtěla podělit o to, co jste upletla:)

Vítejte na stránkách věnovaných starobylé textilní technice zvané krosienkování.

Moje cesta ke krosienkám

Jmenuji se Sylva Antony Čekalová. Mou profesí je restaurování kachlových kamen, ale textilním technikám se věnuji odmala, kdy mne moje praprateta učila plést a háčkovat. Před několika lety jsem se setkala s technikou krosienkování a tolik mne okouzlila, že ostatní textilní techniky již používám spíše v souvislosti s krosienkami a pro jejich doplnění. Mám ráda stará řemesla a přírodní materiály. Práce s hlínou, dřevem, vlnou nebo jinými přírodními vlákny, jichž se lidé dotýkali už před tisíci let, mi dává pocit harmonie a propojení s tvořivými lidmi prošlého času. Když se prsty noří do osnovy, jako by člověk proplétal vlákna myšlenek, spojoval nitky minulosti a přítomnosti.

Číst více >


Obsah těchto stránek je chráněn autorskými právy.

Podmínky použití a sdílení obsahu stránek naleznete dole na stránce v záložce Copyright. „Připínání“ mých krosienkovaných výrobků na Pinterest vítám.
Veškeré výrobky, které zhotovíte s pomocí mých online návodů nebo kurzů jsou zcela vaším vlastnictvím a mohou být jakkoli vystavovány nebo prodávány. Jakékoli odkazy na tyto stránky ocením a jsou velmi vítány!

Děkuji za návštěvu:)

Pokud byste rádi odebírali novinky, pošlete mi Vaši emailovou adresu.

en
cz
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace