Domů » Vyrobte si krosienkovaný pytlíček » JAK VYROBIT JEDNODUCHÝ RÁM

Vyrobte si krosienkovaný pytlíček

aneb Jak začít s krosienkami

 

Na této stránce najdete návod jak si vyrobit velmi praktický krosienkovaný pytlíček a udělat tak první krok k objevování této obdivuhodné prastaré techniky.

Ukáži vám jak si zhotovit jednoduchý rám, jak napnout osnovu a jak plést základní pružnou krosienkovací technikou, zvanou prostina. Krok za krokem si ukážeme jak postup pletení, tak dokončovací práce až k hotovému výrobku. Na konci vaší práce pak budete držet v rukou báječný pružný pytlíček, zhotovený vlastníma rukama technikou, kterou lidé pletli už před více než tři a půl tisíci lety. Věřím, že vás nadchne a okouzlí stejně jako okouzlila mne.

Jak si vyrobit jednoduchý krosienkovací rám z prutu

Mnoho lidí se nechá odradit představou, že ke krosienkování jsou potřeba velké složitě klížené rámy. Ale opak je pravdou. Vyrobit si rám na pletení je velmi jednoduché a navíc je takový rám praktický a snadno přenosný. Ukážeme si jak na to.

Nejvíce se mi osvědčily dva tvary jednoduchých rámů vytvořených z prutů – rám ve tvaru kapkyobloukový rám s rovnou příčnou tyčkou. Každý z nich má své přednosti a každému člověku vyhovuje něco jiného. Rám ve tvaru kapky se lépe drží při pletení vsedě mezi koleny nebo vstoje mezi stehny a je tedy velmi praktický pro pletení i na cestách. Také je celkově pevnější. Obloukový rám s příčnou tyčkou má zase tu výhodu, že na něj lze snáze napnout širší osnovu a pokud je velký, lze si při pletení vsedě spodní tyčku přišlápnout a tak si rám přidržet. Někdy má ale tendenci se při práci kroutit a je tedy potřeba věnovat velkou péči pevnému uvázání příčné tyčky. Jak vidíte, oba mají své pro a proti. Vyzkoušejte a vyberte si, který pro vás osobně bude na práci příjemnější.

Obloukový rám s rovnou příčnou tyčkou a rám ve tvaru kapkyObloukový rám s rovnou příčnou tyčkou a rám ve tvaru kapky
 


Co budeme potřebovat:

Pro rám ve tvaru kapky
  • Čerstvý prut dlouhý 100 – 240 cm, podle toho, jak velký rám chceme mít.
  • 1 x pevný provázek délky cca 40- 50 cm - na svázání rámu
  • 2 x pevný silnější provázek nebo šňůrka - na vodící šňůrky pro napnutí osnovy. Ideální je bavlněná šňůra 3 – 5 mm nebo bavlněný knot téže síly, použít lze ale i obyčejnou prádelní šňůru. Jutový provázek není vhodný – příliš se prověšuje. Tyto vodící šňůrky uřízneme až po zhotovení rámu tak, aby měly délku cca o 25 – 30 cm přesahující z každé strany šířku rámu.
  • 1 x šnůrku ze stejného materiálu dvojnásobné délky nežli šňůrky vodící.
 
Pro obloukový rám s rovnou základnou
  • Navíc jeden kratší prut cca 2 – 3 cm silný, 25 – 40 cm dlouhý, který bude tvořit základnu rámu (bude přesahovat do oblouku ohnutý dlouhý prut o 2-3 cm z každé strany.)
  • 2 x pevný provázek cca 40 cm dlouhý na uvázání spodního krátkého prutu
Pro obloukový rám potřebujeme navíc rovnou kratší tyčku a dvě kratší šňůry na její upevnění.Pro obloukový rám potřebujeme navíc rovnou kratší tyčku a dvě kratší šňůry na její upevnění.
 
Tyto nástroje nám dobře poslouží k výrobě jednoduchého rámu:zahradnické nůžky, nůž, nůžky, sňůra ke svázání prutů, smirkový papír hrubý a jemný.Tyto nástroje nám dobře poslouží k výrobě jednoduchého rámu:zahradnické nůžky, nůž, nůžky, sňůra ke svázání prutů, smirkový papír hrubý a jemný. Stejně dobře však vystačíme jen s nožem a šňůrou.Stejně dobře však vystačíme jen s nožem a šňůrou.
 

Jaký prut je pro rám vhodný?

Prut použijeme ideálně lískový, může to ale být i topol, mladý javor nebo jiné pružné dřevo s minimem suků a větviček. Ze všech těchto dřev lze rám použít hned po jeho vyrobení. Vrba, když je čerstvá, je pro rám příliš pružná, ale když pak rám seschne, mohla by také posloužit dobře. Pruty je nejlepší brát od jara do časného podzimu. S odchodem mízy je dřevo křehké a láme se. Pokud se tedy pouštíme do výroby rámu v zimě, kdy se míza ze stromů stáhla, je třeba prut před ohýbáním důkladně napařit nebo povařit, nebo alespoň ponechat jej přes noc v teplé místnosti postavený do nádoby s teplou vodou. Raději pak zvolíme tvar rámu s rovnou základnou, který je oproti rámu ve tvaru kapky méně ohnutý.

1/ Postup výroby rámu ve tvaru kapky:

Čerstvý prut se ohne, jeho dva konce se překříží a v jednom bodě sváží pevným, cca 50 cm dlouhým provázkem a rám je hotov. ( Není třeba vázat žádný speciální uzel. Jediné co je důležité, je provázek pevně utahovat, omotat v místě svázání různými směry a zauzlovat i na několikrát, aby pevně držel. Proto doporučuji raději větší délku provázku.)

Jako pomoc, aby nám provázek neklouzal, můžeme na silnějším konci prutu udělat nožem mělký zářez, asi 5 cm od okraje, a v tomto místě provázek uvázat.

Na širším konci prutu uděláme mělký zářez.Na širším konci prutu uděláme mělký zářez. Díky zářezu se provázek neposunuje a svázání lépe drží.Díky zářezu se provázek neposunuje a svázání lépe drží.
 
Detail svázání konců prutu. Není potřeba žádný speciální úvaz.Detail svázání konců prutu. Není potřeba žádný speciální úvaz. Rám připravený k navázání vodících a jistících šňůr.Rám připravený k navázání vodících a jistících šňůr.
 

2/ Postup výroby rámu s rovnou příčnou tyčkou:

Postupujeme stejně jako u předešlého rámu, pouze namísto abychom ohnutý prut svázali v jednom bodě, použijeme kratší rovnou tyčku (silnější prut), kterou připevníme provázkem ke každému konci do oblouku ohnutého prutu, cca 5 cm od jeho okraje. Je dobré na prutu nebo na tyčce udělat nožem mělký zářez, který zamezí posunutí provázku.

Rám připravený k navázání vodících a jistících šňůr.Rám připravený k navázání vodících a jistících šňůr. Detail navázání příčné tyčky.Detail navázání příčné tyčky.
 

Vodící a jistící šňůry

Rám máme hotový. Nyní si napneme vodící šňůry, jednu v horní a jednu ve spodní části rámu, na něž budeme později napínat samotnou osnovu pro pletení. K tomu použijeme dvě delší šňůry, z nichž jednu uvážeme v horní části rámu – cca 10 cm pod vrchem oblouku a na spodní straně cca 10 a více cm od místa překřížení, podle toho jakou délku osnovy chceme napínat. Vzdálenost mezi vodícími šňůrami nám určuje délku osnovy.

Vodící a jistící šňůry by měly přesahovat šířku rámu cca o 25-30 cm.Vodící a jistící šňůry by měly přesahovat šířku rámu cca o 25-30 cm.
 

Jak daleko od sebe šňůry navázat?

To vždy záleží na technice pletení, síle příze a způsobu jak budeme výrobek po sejmutí z rámu sešívat. Musíme také počítat s tím, že během pletení se úplet vzájemným křížením nití o 15 – 30% zkrátí.
Když si to ukážeme na konkrétním příkladu, pro náš pytlíček délky cca 20 cm, který budeme po sejmutí z rámu sešívat tak, že hotový úplet v polovině přehneme, bychom napnuli osnovu 40 cm dlouhou, ale musíme přičíst ještě to, o co se nitě pletením zkrátí, tedy + cca 6 - 10 cm. Délka osnovy, a tedy i vzdálenost mezi vodícími šňůrami, bude 46 – 50 cm.
Pokud máme rám menší, uvážeme si vodící šňůry tak, jak nám to rám dovolí – cca 10 cm pod horním obloukem a cca 10 cm nad spodním křížením. Těch 10 cm je volný prostor potřebný pro provlékání příze při napínání osnovy.

Jak šňůry k rámu navázat?

Můžeme jakkoli jednoduše na uzel s několikanásobným obtočením kolem rámu pro větší pevnost. Není potřeba nic speciálního. Nebo ještě lépe, na jedné straně napevno a na druhé na dvounásobnou kličku, aby se nám šňůra lépe povolovala až se pletením příliš napne.

Ale chcete –li opravdu velmi praktický úvaz, tady je jeden, který jsem objevila doložený v historických pramenech, a který v dávných dobách používaly pletařky u nás, na Slovensku, Ukrajině, v Chorvatsku nebo Rumunsku.

Postupujeme takto:
Na jedné straně uvažte šňůru k rámu napevno na dvojitý uzel, případně s dvojnásobným obtočením kolem rámu. Na druhé straně potřebujeme, aby šňůra byla o cca 25 – 30 cm delší než rám. Na tomto okraji ji několikrát obtočíme kolem rámu a pak uvážeme na jednoduchý uzel. Nebojte se, nerozváže se. Takto lze během pletení pouhým otočením rukou smyčky povolit nebo utáhnout podle potřeby, není třeba nic rozvazovat a znovu zavazovat. Je ale důležité aby závity šly vždy směrem ke středu rámu, tedy u horní šňůry směrem dolů a naopak.Tak nám je napnutá osnova drží a zamezuje jejich samovolnému povolení. Geniální a jednoduché. Od doby, kdy jsem toto vázání zkusila, jiné nepoužívám.

Detail uvázání vodící šňůry.Tento velmi praktický úvaz lze při pletení podle potřeby snadno povolit či utáhnout jen jeho pootočením.Detail uvázání vodící šňůry.Tento velmi praktický úvaz lze při pletení podle potřeby snadno povolit či utáhnout jen jeho pootočením. Máme uvázány obě vodící šňůry. Zbylý provázek dvounásobné délky použijeme pro dvě šňůry jistící.Máme uvázány obě vodící šňůry. Zbylý provázek dvounásobné délky použijeme pro dvě šňůry jistící.
 

Nyní už zbývá napnout pouze jistící šňůru.
Na pravou stranu rámu, cca uprostřed jeho výšky, uvážeme na jednoduchý uzel v polovině přehnutou šňůru dvojité délky nežli jsou šňůry vodící. Tak dostaneme dvě nezávislé šňůry, které budeme střídavě vkládat po každé upletené řadě mezi osnovní nitě aby se práce před zakončením nerozpletla.

Na rámu máme napnuty horní a spodní vodící šňůru a dvě středové šňůry jistící.Na rámu máme napnuty horní a spodní vodící šňůru a dvě středové šňůry jistící. Jednu jistící šňůru uvážeme k levé straně rámu na jednoduchou kličku.Jednu jistící šňůru uvážeme k levé straně rámu na jednoduchou kličku.
 

Rám je připraven, můžeme začít napínat osnovu.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
81819209
*
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.

Vítejte na stránkách věnovaných starobylé textilní technice zvané krosienkování.

Moje cesta ke krosienkám

Jmenuji se Sylva Antony Čekalová. Mou profesí je restaurování kachlových kamen, ale textilním technikám se věnuji odmala, kdy mne moje praprateta učila plést a háčkovat. Před několika lety jsem se setkala s technikou krosienkování a tolik mne okouzlila, že ostatní textilní techniky již používám spíše v souvislosti s krosienkami a pro jejich doplnění. Mám ráda stará řemesla a přírodní materiály. Práce s hlínou, dřevem, vlnou nebo jinými přírodními vlákny, jichž se lidé dotýkali už před tisíci let, mi dává pocit harmonie a propojení s tvořivými lidmi prošlého času. Když se prsty noří do osnovy, jako by člověk proplétal vlákna myšlenek, spojoval nitky minulosti a přítomnosti.

Číst více >


Obsah těchto stránek je chráněn autorskými právy.

Podmínky použití a sdílení obsahu stránek naleznete dole na stránce v záložce Copyright. „Připínání“ mých krosienkovaných výrobků na Pinterest vítám.
Veškeré výrobky, které zhotovíte s pomocí mých online návodů nebo kurzů jsou zcela vaším vlastnictvím a mohou být jakkoli vystavovány nebo prodávány. Jakékoli odkazy na tyto stránky ocením a jsou velmi vítány!

Děkuji za návštěvu:)

Pokud byste rádi odebírali novinky, pošlete mi Vaši emailovou adresu.

en
cz
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace