Domů » Technika » Dokončovací práce u krosienek aneb kam s volnými nitěmi?

Dokončovací práce u krosienek aneb kam s volnými nitěmi?

Každý kdo krosienkuje, už jistě narazil na problém - Kam s nitěmi, které zbyly po sešití výrobku… a hlavně jak schovat ty, které zůstaly z navazování vícebarevné osnovy?

Tady je pár tipů jak si s nimi poradit.

Máme několik možností jak volné nitky zapravit – zapošít, a další, jak je využít k ozdobení díla.
Začněme od nejjednoduššího jednobarevného úpletu, kdy nám zbývají k zapošití jen první a poslední nitka na začátku a na konci osnovy a někdy ještě nitka, která jistí středový řetízek.

Zapravení první a poslední nitky osnovy:

1/Pokud vytváříme prostorové výrobky jako pytlíček, tašku, čepici, halenku nebo jiné, je ideální nechat tyto nitky už při navazování osnovy tak dlouhé, abychom s jejich pomocí mohli výrobek sešít. V tom případě je důležité udělat uzlík kolem prvních dvou sešívaných oček a nit tak zajistit aby se z úpletu nevytahovala.

První dvě očka zajištěná uzlíkem.
 

2/ Pokud vytváříme plochý výrobek jako třeba šálu, ručník, ubrus a podobně, je třeba nitky zapošít.

Zapošívání u plátnové vazby:

je velmi jednoduché, protože úplet je pevný a příliš se neroztahuje. Nehrozí tedy nebezpečí vyvléknutí zapošívané nitky. Volnou nit navlékneme do jehly a vedeme diagonálně podél nejbližší nitky několik centimetrů dovnitř úpletu, kde ji odstřihneme. Jedna z nitek úpletu tak bude zdvojená.

Zapošívání nitky u plátnové vazby - pro názornost je zapošívaná nitka v jiné barvě.Zapošívání nitky u plátnové vazby - pro názornost je zapošívaná nitka v jiné barvě.
 
...tady je vidět skutečná zapošitá nitka - jedna z červených nití je zdvojená....tady je vidět skutečná zapošitá nitka - jedna z červených nití je zdvojená.
 
Zapošívání u prostiny a ostatních pružných úpletů:

Postup je podobný – opět si zvolíme jednu nit, podél které zapošívanou nitku vedeme dovnitř úpletu. Protože úplet vytvořený prostinou je pružný, je nezbytné zapošívanou nitku navíc pojistit proti vyvléknutí. To uděláme tak, že nitku po několika centimetrech otočíme a vedeme kousek zpět. Tento způsob zajištění je dobré využívat nejen u prostiny, ale i u ostatních pružných krosienkovacích technik.

Zapošití nitky v prostině - na horním okraji je patrné zdvojení bílé nitky, která je při zapošívání vedena zpět dovnitř úpletu.Zapošití nitky v prostině - na horním okraji je patrné zdvojení bílé nitky, která je při zapošívání vedena zpět dovnitř úpletu.
 
Při zapošívání v prostině sledujeme stejný princip, podle kterého se kolem sebe obtáčí nitě v úpletu.Při zapošívání v prostině sledujeme stejný princip, podle kterého se kolem sebe obtáčí nitě v úpletu.Po několika centimetrech nit otočíme a vedeme zpět, aby se při roztahování pleteniny nevyvlékala.Po několika centimetrech nit otočíme a vedeme zpět, aby se při roztahování pleteniny nevyvlékala.
Pro větší názornost - Schéma vedení zapošívané nitě v prostině - po spodním okraji tam a zpět a dovnitř úpletu a zpět.Pro větší názornost - Schéma vedení zapošívané nitě v prostině - po spodním okraji tam a zpět a dovnitř úpletu a zpět.
 

Další možností je, vést nitku po okraji směrem vzhůru podél více řad, tedy nesledovat dráhu jedné zvolené nitky, ale obtáčet okrajové nitě.

Zapošívání nitky směrem nahoru podél okraje...a po pár centimetrech zpět...Zapošívání nitky směrem nahoru podél okraje...a po pár centimetrech zpět...
 

Nebo ji vést po spodním okraji volnými smyčkami či pod okrajovým řetízkem.

Vedeme nitku pod okrajovým řetízkemVedeme nitku pod okrajovým řetízkem
 
...a pro větší pevnost ji můžeme vést i kousek zpět......a pro větší pevnost ji můžeme vést i kousek zpět...
 

Praktický tip:
Je dobré sešívat jehlou s tupým hrotem, ale zapošívat jehlou s ostrým hrotem. Ta nám umožní zapošívanou nitku občas vést skrz jinou nitku úpletu a tím zapošití ještě zpevnit a zabránit vyvléknutí zapravované nitě při roztahování výrobku.

Zapravení středové jistící nitě a nitě zajištující poslední očko řetízku:

1/Pokud střed jistíme jednou pevnou nití provlečenou namísto jistící hůlky nebo šňůry, tuto nit nejprve zajistíme uzlíkem kolem kraje výrobku a poté zapošijeme stejným způsobem jako nitky osnovy viz výše.
2/Nit zajištující poslední očko řetízku vedeme několik centimetrů dovnitř řetízku a poté kousek zpět. Pokud děláme výrobek sešívaný, zajistíme poslední očko řetízku při šití a nitku tak není třeba zapošívat.
Podrobněji o sešívání a zajištění posledního řetízkového očka se dočtete v návodu na výrobu krosienkovaného pytlíčku.

Zapošívanou nit (zde odlišné barvy) vedeme uvnitř středového řetízkuZapošívanou nit (zde odlišné barvy) vedeme uvnitř středového řetízku
 

Zapravení a využití nití zbylých z navazování osnovy:

Tady máme krásnou možnost, jak nitky využít k ozdobě.

1/ Z volných nití vytvoříme třásně: Pokud víme, že hotový výrobek budeme zdobit na krajích třásněmi - například u šál, halenek, rukavic a podobně, necháme si nitky navazované při změně barvy v osnově rovnou delší. Po sejmutí výrobku z rámu přidáme stejně dlouhé nitky i do oček která navazovaná nebyla, a vždy dvě až čtyři nitě dohromady zauzlujeme nebo z nich stočíme třásně.

 

2/ Pokud chceme hladký okraj:

  • Nitě zapošijeme dovnitř úpletu jak je popsáno výše.
  • Pokud například budeme okraj výrobku obháčkovávat, můžeme nitky zapravit podél okraje pod obháčkování. Také v tomto případě vedeme nitku kousek jedním směrem a pak kousek zpět.
  • Krajní řady výrobku pleteme jako ozdobné hřebeny a nitě pak vpravíme pod ně.
Konce nitek zapravené pod obháčkováním okraje. I tady je dobré vést nitku kousek tam a pak zpět.Konce nitek zapravené pod obháčkováním okraje. I tady je dobré vést nitku kousek tam a pak zpět.
 
Zapravování nití pod ozdobný okraj - rubová stranaZapravování nití pod ozdobný okraj - rubová strana...a okraj se zapravenými nitěmi z lícové strany...a okraj se zapravenými nitěmi z lícové strany
 

Praktické tipy:

  • Pokud pleteme najednou např. dvě rukavice nebo dvě čepice, pletením nedojdeme až do středu, ale cca 10 cm od středu úplet rozstřihneme. Pro třásně pak krásně využijeme právě tyto přestřihané nitě.
  • Nitky ke spodní šňůře navazujeme na kličku, nikoli na uzel. Tak je snadno jedním zatáhnutím uvolníme, a nemusíme pracně rozvazovat uzlík před zapošíváním nitky nebo před splétáním třásní.
  • Pokud chceme konce osnovních nití skrýt do zahnutého okraje, ponecháme je 2-3 cm dlouhé, namísto abychom je ustřihli těsně u uzlíku. Lépe se tak uvnitř úpletu schovají, zatímco krátce ustřižené konce často vykukují očky úpletu ven.
Využití rozstřihnutých nití k vytvoření třásníVyužití rozstřihnutých nití k vytvoření třásní
 
Při napínání osnovy navazujeme nitky nikoli na uzel, ale na kličku, kterou pak můžeme snadno rozvázat a nemusíme tak zapravovat uzlíky.Při napínání osnovy navazujeme nitky nikoli na uzel, ale na kličku, kterou pak můžeme snadno rozvázat a nemusíme tak zapravovat uzlíky.
 

Doufám, že pro vás byl tento malý návod užitečný. Pokud ano, budu ráda, když mi o tom dáte vědět třeba pomocí krátkého komentáře:)

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
161181320
*
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.

Vítejte na stránkách věnovaných starobylé textilní technice zvané krosienkování.

Moje cesta ke krosienkám

Jmenuji se Sylva Antony Čekalová. Mou profesí je restaurování kachlových kamen, ale textilním technikám se věnuji odmala, kdy mne moje praprateta učila plést a háčkovat. Před několika lety jsem se setkala s technikou krosienkování a tolik mne okouzlila, že ostatní textilní techniky již používám spíše v souvislosti s krosienkami a pro jejich doplnění. Mám ráda stará řemesla a přírodní materiály. Práce s hlínou, dřevem, vlnou nebo jinými přírodními vlákny, jichž se lidé dotýkali už před tisíci let, mi dává pocit harmonie a propojení s tvořivými lidmi prošlého času. Když se prsty noří do osnovy, jako by člověk proplétal vlákna myšlenek, spojoval nitky minulosti a přítomnosti.

Číst více >


Obsah těchto stránek je chráněn autorskými právy.

Podmínky použití a sdílení obsahu stránek naleznete dole na stránce v záložce Copyright. „Připínání“ mých krosienkovaných výrobků na Pinterest vítám.
Veškeré výrobky, které zhotovíte s pomocí mých online návodů nebo kurzů jsou zcela vaším vlastnictvím a mohou být jakkoli vystavovány nebo prodávány. Jakékoli odkazy na tyto stránky ocením a jsou velmi vítány!

Děkuji za návštěvu:)

Pokud byste rádi odebírali novinky, pošlete mi Vaši emailovou adresu.

en
cz
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace