Domů » Zajímaví lidé » Zajímaví lidé – Ria Hooghiemstra - rozhovor s holandskou textilní výtvarnicí

Zajímaví lidé – Ria Hooghiemstra - rozhovor s holandskou textilní výtvarnicí

Pro mne je Ria velmi zajímavá výtvarnice, která kombinuje krosienky s dalšími textilními technikami a vytváří tak malá i velká díla a prostorové objekty. Její experimenty s netradičními krosienkami ukazují další stránky této staré techniky.

Ráda bych vám představila Riu a její práci v tomto malém interview s několika fotografiemi jejích krosienek.

Riiny netradiční krosienkyRiiny netradiční krosienky
 
Rio, ve své práci používáš kombinace mnoha textilních technik. Jak jsi se dostala ke krosienkám?

Ria: Ke krosienkám jsem se dostala v roce 2011, kdy Národní pletařské muzeum (National Vlechtmuseum) pořádalo dvoudenní seminář s Fenny Nijman (autorkou knihy o krosienkách – Egyptisch vlechten). To mne velmi nadchlo a s pomocí knihy Petera Collingwooda jsem pokračovala ve své cestě ke krosienkám.Později jsem narazila na práci Chieko Aihary. Její tvorba mne inspirovala, abych začala ve své práci více experimentovat.

Co Tě na krosienkách nejvíce přitahuje?

Ria: Co mne nejvíce přitahuje na krosienkách jsou možnosti, které mi tato technika nabízí.
Mohu ovlivnit její pružnost a vzhled podle toho jakou techniku a vzor – s dírkami nebo bez dírek - zvolím. Také to, jaké jiné techniky použiji k dokončení krosienek, dělá obrovský rozdíl v nařasení a vzhledu krosienkovaného výrobku.

Jak je to s krosienkami ve tvé zemi – Holandsku – byly zde tradičně používány?

Ria: Drentské Museum v Assenu má ve svých sbírkách bahnem mumifikované tělo nazývané “dívka Yde”. Byla nalezena s krosienkovaným pásem obtočeným kolem krku, kterým byla pravděpodobně uškrcena Podle výsledků bádání musela žít v době mezi rokem 54 př. n. l. a 128 n. l.. Takže je to velmi starý nález. Na webové stránce Den Blauwen Swaen je zmínka o tom, že v provincii Groningen do 19. století muži uchovávali žvýkací tabák ve speciálních krosienkovaných váčcích.

Obdivuji Tvou práci a to, jak ji sdílíš s ostatními... je velmi tvořivá a blízká mému srdci. S použitím různých textilních technik dáváš tvar svým myšlenkám a pocitům. Mohla bys nám představit svůj dlouhodobý projekt “Feathers and dragons – Peří a draci” ?

Ria: V roce 2011 jsem začala pracovat na mém uměleckém projektu “Feathers and dragons”. Začalo to mnou, snažila jsem se přetvořit traumatickou minulost spojenou s dlouhodobým šikanováním. Postupně se to změnilo v příběh o naději, přetvářející strach v odvahu a zranitelnost v sílu.
Začala jsem psát pohádkovou knížku o vystrašeném ptáčkovi a drakovi.
Všechny postavy v příběhu jsou a budou vytvořeny pletením, háčkováním, krosienkováním a dalšími textilními technikami.
Také jsem začala vytvářet celý pohádkový les jako kulisy pro pohádku.
Zejména při vytváření těchto kulis – pozadí, používám hodně techniku krosienkování.

Jaký je tvůj nejnovější projekt?

Ria: Momentálně dokončuji paraván (jako pozadí pro pohádku). Většinu z něj tvoří netradiční krosienky. V jeho středové části jsem použila dva kusy z mých experimentálních krosienek pletených ve dvojité osnově. Při tvoření těchto dvojitých krosienek jsem experimentovala s velmi odlišnými (a složitými) materiály. Někdy používám pletací jehlici nebo háček k vytvoření silnější nitě, kterou pak použji pro krosienky. Tímto způsobem je také možné získat materiály, které byste normálně pro krosienky nemohli použít.
Většina mého paravánu je nyní hotova; jen ještě potřebuji několik malých krosienkovaných dílů a možná nějaké další krosienkované houby do jeho spodní části.

Co bys doporučila lidem, kteří právě s krosienkami začali, nebo těm, kteří s nimi chtějí začít?

Ria: Když začínáte s krosienkami, mohlo by být užitečné pracovat s osnovou, kde se střídají dvě barvy, takže jeden pár nití je v barvě A, další v barvě B, poté znovu barva A atd...
V každé zaplétací řadě se musí křížit nitě různých barev a v každé přeplétací řadě jsou spolu nitě stejných barev. (pozn.Sylvy: řada zaplétací je každá lichá řada – začíná pozvednutím dvou zadních nití, přeplétací je každá sudá řada– začíná pozvednutím jedné zadní nitě).
Tak můžete hned vidět, jestli jste pozvedli špatnou nit.

Další rada: Začněte s jednoduchými věcmi a nestydte se požádat o pomoc. Na Facebooku je krosienkovací skupina, ke které se můžete připojit. Pod záložkou “files” najdete spoustu informací včetně tipů a triků. A samozřejmě na internetu je o krosienkách také mnoho videí a krásné stránky (jako jsou tyto).

Děkuji za rozhovor.
Riin experimantální rámRiin experimantální rám
 
Riin krosienkovaný paraván pro její projekc Feathers and dragons.Riin krosienkovaný paraván pro její projekc Feathers and dragons.
 
 

Chcete se dozvědět více o Ria a její práci? Navštivte její internetové stránky a facebook.

Stránky o Riiných netradičních krosienkách - http://freeform-sprang.simpsite.nl
Její projekt “Feathers and dragons – Peří a draci” - http://www.feathers-and-dragons.simpsite.nl
Facebook - https://www.facebook.com/feathers.and.dragons/

Další stránky zmiňované v rozhovoru:

Chieko Aihara
Den Blauwen Swaen

 

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
53192221
*
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.

Vítejte na stránkách věnovaných starobylé textilní technice zvané krosienkování.

Moje cesta ke krosienkám

Jmenuji se Sylva Antony Čekalová. Mou profesí je restaurování kachlových kamen, ale textilním technikám se věnuji odmala, kdy mne moje praprateta učila plést a háčkovat. Před několika lety jsem se setkala s technikou krosienkování a tolik mne okouzlila, že ostatní textilní techniky již používám spíše v souvislosti s krosienkami a pro jejich doplnění. Mám ráda stará řemesla a přírodní materiály. Práce s hlínou, dřevem, vlnou nebo jinými přírodními vlákny, jichž se lidé dotýkali už před tisíci let, mi dává pocit harmonie a propojení s tvořivými lidmi prošlého času. Když se prsty noří do osnovy, jako by člověk proplétal vlákna myšlenek, spojoval nitky minulosti a přítomnosti.

Číst více >


Obsah těchto stránek je chráněn autorskými právy.

Podmínky použití a sdílení obsahu stránek naleznete dole na stránce v záložce Copyright. „Připínání“ mých krosienkovaných výrobků na Pinterest vítám.
Veškeré výrobky, které zhotovíte s pomocí mých online návodů nebo kurzů jsou zcela vaším vlastnictvím a mohou být jakkoli vystavovány nebo prodávány. Jakékoli odkazy na tyto stránky ocením a jsou velmi vítány!

Děkuji za návštěvu:)

Pokud byste rádi odebírali novinky, pošlete mi Vaši emailovou adresu.

en
cz
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace