Domů » Akce » Za krosienkovou hammakou do Náprstkova muzea

Za krosienkovou hammakou do Náprstkova muzea

Možná jste také slyšeli, že krosienkami se dají zhotovit i houpací sítě - hammaky. Je to tak, i když obvyklejší pro výrobu hammak je jiná technika - v angličtině "hammock weaving", která je svým výsledkem krosienkám podobná, a často může dojít k záměně.

Pokud si chcete dobře prohlédnout rozdíl mezi těmito dvěma způsoby pletení a hlavně vidět opravduhistorickou krosienkovou hammaku, máte teď v létě jedinečnou příležitost.

V Náprstkově muzeu v Prazeje až do 15.2. 2019otevřena výstava Indiáni, která je věnovaná domorodým kulturám severní a jižní Ameriky. A právě tady, v prvním patře, kde výstava představuje tradiční kultury Amazonie a And, můžete vidět krosienkovou hammaku z rostlinných vláken a kousek dál i hammaku zhotovenou obvyklou technikou.

 

Krásně můžete porovnat rozdíly v těchto dvou technikách.

Krosienková hammaka
 

U krosienkované hammaky vidíte jasně středovou linii, a od ní na obě strany zákruty jdoucí zrcadlově obráceně - na jedné straně od středu je Z zákrut, na druhé S zákrut. Práce sestává pouze ze vzájemně propletených nití osnovy.

Při obvyklejším způsobu výroby hammaky se nejprve napne osnova nití, ale ta se dále ještě provazuje "nekonečnou nití" na člunku. Výsledná struktura je krosienkám velmi podobná. Většinou připomíná střídání 2 řad Z zákrutů a 2 řad S zákrutů.

Tato hammaka NENÍ krosienkovaná, ale pletená obvyklejším způsobem.
 

Jak poznáte jestli je hammaka dělaná tímto způsobem?Snadno. Nenajdete tu středovou linii a zákruty se po celé délce střídají ve stejném směru - nikoli od středu zrcadlově.

Tento obvyklý způsob výroby hammaky si můžete prohlédnout například na tomto videu.

Krosienkové hammaky můžete vidět na tomto videu - od minuty 11.21. Krásně jsou na nich patrné středové linie.

A ještě jednou krosienkovaná hammaka na fotografii, s jasně patrnou středovou linií.
 

Výstava je krásná a stojí určitě za návštěvu. Pro velký zájem bude možná prodloužena do konce roku, ale nespoléhejte na to. Ve stálé expozici už pak patrně krosienkovou hammaku neuvidíte, pokud jí tam po výstavě nezařadí. Dosud tam byla jen hammaka pletená nekrosienkovým způsobem.

Přeji vám krásné a tvořivé léto! :)

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
19420914
*
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.

Vítejte na stránkách věnovaných starobylé textilní technice zvané krosienkování.

Moje cesta ke krosienkám

Jmenuji se Sylva Antony Čekalová. Mou profesí je restaurování kachlových kamen, ale textilním technikám se věnuji odmala, kdy mne moje praprateta učila plést a háčkovat. Před několika lety jsem se setkala s technikou krosienkování a tolik mne okouzlila, že ostatní textilní techniky již používám spíše v souvislosti s krosienkami a pro jejich doplnění. Mám ráda stará řemesla a přírodní materiály. Práce s hlínou, dřevem, vlnou nebo jinými přírodními vlákny, jichž se lidé dotýkali už před tisíci let, mi dává pocit harmonie a propojení s tvořivými lidmi prošlého času. Když se prsty noří do osnovy, jako by člověk proplétal vlákna myšlenek, spojoval nitky minulosti a přítomnosti.

Číst více >


Obsah těchto stránek je chráněn autorskými právy.

Podmínky použití a sdílení obsahu stránek naleznete dole na stránce v záložce Copyright. „Připínání“ mých krosienkovaných výrobků na Pinterest vítám.
Veškeré výrobky, které zhotovíte s pomocí mých online návodů nebo kurzů jsou zcela vaším vlastnictvím a mohou být jakkoli vystavovány nebo prodávány. Jakékoli odkazy na tyto stránky ocením a jsou velmi vítány!

Děkuji za návštěvu:)

Pokud byste rádi odebírali novinky, pošlete mi Vaši emailovou adresu.

en
cz
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace