Domů » Z mého rámu » Z mého rámu - šála Zlaté sítě

Z mého rámu - šála Zlaté sítě

 

Nemohu si pomoci, ale barevné proměny vody ať mořské nebo říční mne nepřestávají fascinovat.
Pod hladinou je jiný svět...plný tajemství a člověk se snaží do něj proniknout...uchopit jej, mít alespoň kousek toho kouzla...vhazuje sítě v naději že do nich zachytí poklad nebo zlatou rybku...

Z takového pocitu vznikla tato šála. A jakoby se do ní s vlnkami modré bavlny a viskózy přelilo kouzlo a do zlatých sítí se zachytil ukrytý prostor... Po sejmutí z rámu se šála, pletená na malém přenosném rámu v šířce osnovy pouhých 30 cm, rozvinula na celých 150 cm.

Šála na přenosném rámuŠála na přenosném rámu
 
Šála po sejmutí z rámuŠála po sejmutí z rámu
 

Tomuto kouzlu jsem ale přece jen trochu pomohla...K pletení jsem použila techniku prostiny s dvojitým zákrutem a síťě proplétala v částečně dvojité osnově v nepravidelném dírkovém vzoru. Obě tyto techniky - dvojitý zákrut i dírky totiž rozšiřují základní pleteninu.

 

Na šálu bylo napnuto 181 nitek (párů) modrých odstínů a 55 nitek žlutých.
Délka osnovy před pletením byla 38 cm.

Použila jsem krásné bavlněné a lněno viskózové různě silné příze o návinu 125 m/50 g až 30 m/50 g, značek Camilla (VLNA-HEP), Catania (Schachenmayr), King Cotton (Max Gründl) a Terezie, Anežka, Františka (Barevný obchůdek).

 

Po sejmutí z rámu jsem zakončila okraj obháčkováním a spletla třásně z volných konců nití, které jsem si ponechala delší už při napínání osnovy.

A protože tyto dokončovací práce jsem dělala při procházkách venku, chytila jsem do zlatých sítí poslední paprsky babího léta...ještě teď hřejí...

 

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
18571013
*
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.

Vítejte na stránkách věnovaných starobylé textilní technice zvané krosienkování.

Moje cesta ke krosienkám

Jmenuji se Sylva Antony Čekalová. Mou profesí je restaurování kachlových kamen, ale textilním technikám se věnuji odmala, kdy mne moje praprateta učila plést a háčkovat. Před několika lety jsem se setkala s technikou krosienkování a tolik mne okouzlila, že ostatní textilní techniky již používám spíše v souvislosti s krosienkami a pro jejich doplnění. Mám ráda stará řemesla a přírodní materiály. Práce s hlínou, dřevem, vlnou nebo jinými přírodními vlákny, jichž se lidé dotýkali už před tisíci let, mi dává pocit harmonie a propojení s tvořivými lidmi prošlého času. Když se prsty noří do osnovy, jako by člověk proplétal vlákna myšlenek, spojoval nitky minulosti a přítomnosti.

Číst více >


Obsah těchto stránek je chráněn autorskými právy.

Podmínky použití a sdílení obsahu stránek naleznete dole na stránce v záložce Copyright. „Připínání“ mých krosienkovaných výrobků na Pinterest vítám.
Veškeré výrobky, které zhotovíte s pomocí mých online návodů nebo kurzů jsou zcela vaším vlastnictvím a mohou být jakkoli vystavovány nebo prodávány. Jakékoli odkazy na tyto stránky ocením a jsou velmi vítány!

Děkuji za návštěvu:)

Pokud byste rádi odebírali novinky, pošlete mi Vaši emailovou adresu.

en
cz
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace