Domů » Vzhůru do Chorvatska!

Vzhůru do Chorvatska!

Proč je právě teď ten pravý čas navštívit tuto zemi?

Chorvatsko má své kouzlo ve všech ročních obdobích, a nejen na pobřeží.
Ale pro ty z vás, kteří mají rádi Krosienky, je druhá polovina května právě ten správný čas kdy tam zamířit.

Proč? Protože tam jsou Dny krosienek.

Kde? V malém městě Ozalj poblíž Karlovce.

Kdy? O víkendu 19.– 21. května.

Co vás tam čeká? Od 22. dubne do 4. června probíhá v Ozlju Třetí mezinárodní krajkářská výstava. Můžete tu vidět tvorbu krajkářek z mnoha různých, krajkou proslulých, Chorvatských regionů jako jsou Lepoglava, Pag, Hvar, Sikirevci, Primošten nebo Trg. Poslední z jmenovaných by pro vás mohl být obzvláště zajímaý, protože Trg má dlouhou tradici krosienkování. O víkendu 19. – 21. května tu budou v rámci výstavy Dny krosienek, na kterých mám to potěšení se podílet a vystavovat.

Moc se na to těším. Pokud se tam vypravíte, budete mít příležitost potkat se tam nejen se mnou, na přednášce o české a slovenské tradici krosienkování, nebo na dílnách, ale hlavně tam můžete potkat krosienkářky z Norska které budou mluvit o své tradici krosienek a samozřejmě z Chorvatska, které představí jejich tradiční "Jalbu".

Jalba je název pro ženský čepec zhotovovaný tradičně na krosienkách. Od názvu tohoto čepce pochází i chorvatský název celé techniky. Krosienky se totiž v Chorvatsku nazývají "Jalba" nebo "Tehnika jalbe" (technika Jalby).

Více o Dnech krosienek najdete v pozvánce...

 

Pokud zrovna nemáte příležitost zajet se do Chorvatska podívat, nebojte, nepřijdete o to úplně. Napíši pro vás alespoň krátkou reportáž z této akce, až se vrátím.
Nebo, se mnou můžete třeba navštívit 4. ročník této mezinárodní krajkářské výstavy příští rok:)

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
217131119
*
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.

Vítejte na stránkách věnovaných starobylé textilní technice zvané krosienkování.

Moje cesta ke krosienkám

Jmenuji se Sylva Antony Čekalová. Mou profesí je restaurování kachlových kamen, ale textilním technikám se věnuji odmala, kdy mne moje praprateta učila plést a háčkovat. Před několika lety jsem se setkala s technikou krosienkování a tolik mne okouzlila, že ostatní textilní techniky již používám spíše v souvislosti s krosienkami a pro jejich doplnění. Mám ráda stará řemesla a přírodní materiály. Práce s hlínou, dřevem, vlnou nebo jinými přírodními vlákny, jichž se lidé dotýkali už před tisíci let, mi dává pocit harmonie a propojení s tvořivými lidmi prošlého času. Když se prsty noří do osnovy, jako by člověk proplétal vlákna myšlenek, spojoval nitky minulosti a přítomnosti.

Číst více >


Obsah těchto stránek je chráněn autorskými právy.

Podmínky použití a sdílení obsahu stránek naleznete dole na stránce v záložce Copyright. „Připínání“ mých krosienkovaných výrobků na Pinterest vítám.
Veškeré výrobky, které zhotovíte s pomocí mých online návodů nebo kurzů jsou zcela vaším vlastnictvím a mohou být jakkoli vystavovány nebo prodávány. Jakékoli odkazy na tyto stránky ocením a jsou velmi vítány!

Děkuji za návštěvu:)

Pokud byste rádi odebírali novinky, pošlete mi Vaši emailovou adresu.

en
cz
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace