Domů » Z mého rámu » Sladké krosienkové velikonoce

Sladké krosienkové velikonoce

Letošní velikonoce jsem pojala trochu jinak. Krosienkovaných kraslic se mi za poslední léta nashromáždilo hodně, a navíc teď když se obavy a smutek na člověka valí ze všech stran, měla jsem potřebu náš domov provonět něčím sladkým, s láskou upečeným.
A jak do toho zapadají krosienky?

Co třeba upéct krosienkové sušenky?

Zjistila jsem, že krosienky jsou naprosto dokonalá technika k rychlému zhotovení sušenkových šablon. Nemusíte kupovat krásné, ale drahé dekorovací válečky, můžete si vytvořit vlastní vzory pro celý rok, nejen na velikonoce. :)

Tady je pár fotografií z mého velikonočního tvoření.

Použila jsem bavlněnou přízi o síle 125 m /50 g. Nechtěla jsem příliš tenkou, aby byl vzorek na sušenkách dobře patrný, ale s dobrým těstem půjde i s tenčí přízí pěkně vzorovat.

Hotová šablona s velikonočními motivy kraslic a květin. Použila jsem techniku prostiny s dírkovým vzorem. 100 párů nití o délce 60 cm.
 

Po sejmutí z rámu je třeba pleteninu namočit, aby se vyrovnala a pěkně roztáhla. Žehlit nění potřeba, stačí volně rozloženou usušit.
 

Rozválet přes těsto
 

a vykrájet sušenky
 

Máslové sušenky s vůní vanilky zdobené krosienkami...
 

Po skončení pečení a vyprání krosienky ještě ozdobí velikonoční stůl.
 

Další šablona tentokrát v kombinaci prostiny, plátna a dírkových vzorů. Tady je osnova jen ze 48 párů nití.
 

...a tentokrát kakaové těsto...
 

 

 

Ještě osvědčený recept na sušenky:

125 g másla

250 g hladké mouky

100 g moučkového nebo jemného třtinového cukru

špetka soli

vanilka nebo vanilkové aroma

1/2 lžičky jedlé sody nebo prášku do pečiva nebo vinného kamene

1 vejce

Koření nebo kakao dle chuti (já do vanilkových přidávala ještě trochu kardamonu, skořice, zázvoru a hřebíčku)

Vejce s máslem a cukrem utřeme do pěny, přidáme prosátou mouku s kypřidlem, solí a případně kakao nebo koření. Zpracujeme těsto které přes noc necháme v chladničce odležet.

Vyválíme 3-5 mm silný plát do kterého válečkem obtiskneme krosienkovou šablonu. Pak vykrajujeme sušenky a pečeme ve vyhřáté troubě při 200°C cca 10 minut.

 

Přeji hodně radosti s krosienkováním i pečením! :)


Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
20111217
*
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.

Vítejte na stránkách věnovaných starobylé textilní technice zvané krosienkování.

Moje cesta ke krosienkám

Jmenuji se Sylva Antony Čekalová. Mou profesí je restaurování kachlových kamen, ale textilním technikám se věnuji odmala, kdy mne moje praprateta učila plést a háčkovat. Před několika lety jsem se setkala s technikou krosienkování a tolik mne okouzlila, že ostatní textilní techniky již používám spíše v souvislosti s krosienkami a pro jejich doplnění. Mám ráda stará řemesla a přírodní materiály. Práce s hlínou, dřevem, vlnou nebo jinými přírodními vlákny, jichž se lidé dotýkali už před tisíci let, mi dává pocit harmonie a propojení s tvořivými lidmi prošlého času. Když se prsty noří do osnovy, jako by člověk proplétal vlákna myšlenek, spojoval nitky minulosti a přítomnosti.

Číst více >


Obsah těchto stránek je chráněn autorskými právy.

Podmínky použití a sdílení obsahu stránek naleznete dole na stránce v záložce Copyright. „Připínání“ mých krosienkovaných výrobků na Pinterest vítám.
Veškeré výrobky, které zhotovíte s pomocí mých online návodů nebo kurzů jsou zcela vaším vlastnictvím a mohou být jakkoli vystavovány nebo prodávány. Jakékoli odkazy na tyto stránky ocením a jsou velmi vítány!

Děkuji za návštěvu:)

Pokud byste rádi odebírali novinky, pošlete mi Vaši emailovou adresu.

en
cz
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace