Domů » Technika » Přenosné rámy aneb krosienky na cestách

Přenosné rámy aneb krosienky na cestách

Ne každý má čas a možnost sedávat po večerech doma a plést na velkém volně stojícím či zavěšeném rámu. Proto jsem si oblíbila jednoduché přenosné rámy, na kterých lze krosienkovat kdekoli...v parku, cestou do práce v autobuse, vlaku nebo tramvaji…no a když je někdo do krosienkování hodně zabraný, může plést i za chůze.

Krosienkování v parku...Když je třeba pokračovat v cestě, rám se i s napnutou osnovou snadno nosí navlečený na rameni...
 
Dobře se dá plést i za chůze...
 
Pletení při čekání na tramvaj...Pletení při čekání na tramvaj...
 
...v tramvaji...v tramvaji
 
rám ve tvaru kapky se ideálně zapře mezi koleny.rám ve tvaru kapky se ideálně zapře mezi koleny.
 
Po výstupu ještě doplést řadu...Po výstupu ještě doplést řadu...práci zajistit...práci zajistit...
 
A jde se...A jde se...
 

Pro tyto cestovní rámy se mi nejlépe osvědčil tvar kapky.

Rám je vytvořen z jednoho ohnutého prutu. Ideální je líska – je hladká, pevná a přitom dostatečně pružná. Lze použít i mladý javor, topol nebo vrbu – ta však musí dobře vyschnout, jinak rám příliš pruží. Vhodné budou určitě i pružné pruty dalších stromů nebo keřů.

 

Jak si vyrobit jednoduchý krosienkovací rám

Najdeme a uřízneme vhodný prut, dlouhý 100 – 240 cm, podle toho, jak velký rám chceme mít. Pruty je nejlepší brát od jara do časného podzimu. S odchodem mízy je dřevo křehké a láme se. V takovém případě by bylo třeba prut před ohýbáním důkladně napařit nebo povařit.

Čerstvý prut ohneme, oba jeho konce v jednom bodě svážeme k sobě pevným provázkem a rám je hotov. Jak vidíte, výroba je velmi snadná. Nyní je už potřeba pouze napnout jednu spodní a jednu horní vodící šňůru (nebo do horní a spodní části rámu uvázat vodící tyčky) na něž budeme napínat osnovu. Na pravou stranu rámu, cca uprostřed jeho výšky, uvážeme dvě jistící šňůry, kterými si pomáháme při krosienkování zajišťovat práci proti rozpletení (tyto šňůry jsou cca o 20 – 30 cm delší nežli šířka rámu).

Přenosný rám ve tvaru kapky s uvázanými vodícími a jistícími šňůramiPřenosný rám ve tvaru kapky s uvázanými vodícími a jistícími šňůrami
 


Podrobný návod na výrobu rámu i typy k uvázání vodících šňůr a k samotnému pletení najdete na stránce „Vyrobte si krosienkovaný pytlíček aneb Jak začít“ .

Na těchto malých rámech lze vytvářet i dvojnásobně velké výrobky než je vzdálenost vodicích šňůrek, použijeme-li kruhovou osnovu. Například na rámu vysokém 60 cm s osnovou délky 50 cm vytvoříme výslednou pleteninu až 80 cm dlouhou (pletením se osnovní nitě zkracují o 15-30%), což už dostačuje na dámskou halenku. Poměrně snadno se nosí i rám 80 cm vysoký, na kterém v kruhové osnově zhotovíme pleteninu přes metr dlouhou – a můžeme tak vytvořit kalhoty nebo šaty.


Tady jsou fotografie některých z výrobků pletených na cestách

Šála krosienkovaná na cestáchŠála krosienkovaná na cestách
 
Mini šaty krosienkované při cestách do práceMini šaty krosienkované při cestách do práce...tady jsou ještě na rámu...tady jsou ještě na rámu
 
Dětská košilka krosienkovaná a zkompletovaná během jednoho týdne při cestování tramvají.Dětská košilka krosienkovaná a zkompletovaná během jednoho týdne při cestování tramvají.
 
Dětská košilka zhotovená na přenosném rámu na cestách vlakem. Práci na ní jsem si opravdu užila...Dětská košilka zhotovená na přenosném rámu na cestách vlakem. Práci na ní jsem si opravdu užila...

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
2013121520
*
Helena
Moc praktické, Sylvinko, kdyby šlo dát 10 palců nahoru, dám je :-)

Vítejte na stránkách věnovaných starobylé textilní technice zvané krosienkování.

Moje cesta ke krosienkám

Jmenuji se Sylva Antony Čekalová. Mou profesí je restaurování kachlových kamen, ale textilním technikám se věnuji odmala, kdy mne moje praprateta učila plést a háčkovat. Před několika lety jsem se setkala s technikou krosienkování a tolik mne okouzlila, že ostatní textilní techniky již používám spíše v souvislosti s krosienkami a pro jejich doplnění. Mám ráda stará řemesla a přírodní materiály. Práce s hlínou, dřevem, vlnou nebo jinými přírodními vlákny, jichž se lidé dotýkali už před tisíci let, mi dává pocit harmonie a propojení s tvořivými lidmi prošlého času. Když se prsty noří do osnovy, jako by člověk proplétal vlákna myšlenek, spojoval nitky minulosti a přítomnosti.

Číst více >


Obsah těchto stránek je chráněn autorskými právy.

Podmínky použití a sdílení obsahu stránek naleznete dole na stránce v záložce Copyright. „Připínání“ mých krosienkovaných výrobků na Pinterest vítám.
Veškeré výrobky, které zhotovíte s pomocí mých online návodů nebo kurzů jsou zcela vaším vlastnictvím a mohou být jakkoli vystavovány nebo prodávány. Jakékoli odkazy na tyto stránky ocením a jsou velmi vítány!

Děkuji za návštěvu:)

Pokud byste rádi odebírali novinky, pošlete mi Vaši emailovou adresu.

en
cz
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace