Domů » Akce » KROSIENKY - MÓDA Z RÁMU

KROSIENKY - MÓDA Z RÁMU

Od 19.6. do 30.9. 2018 můžete na státním hradu Šternberk navštívit výstavu, která jak název napovídá, je věnována použití krosienek v současné textilní tvorbě.

 

I když je výstava zaměřena hlavně na současnou krosienkovou tvorbu, ten kdo se na ní s touto technikou setká poprvé, dozví se i něco z její historie, naší tradice pletení na rámu i o různých typech rámů na nichž se krosienky pletou nebo kdysi pletly.

A tady je malé nahlédnutí do výstavy:

V první místnosti uvidíte mé práce. Krásnými fotografiemi je doprovodila Andrea Brlobuš.

 

Mé krosienkované oděvy svými smaltovanými šperky okrášlil Josef "Sandy" Nosek.

 

V dalších místnostech na vás čekají krásné a velmi praktické krosienkované kabelky, síťovky a šperky Hany Hurtíkové...

 

Nápadité modely Hany Píchové...Tady názorně uvidíte i rozdíly mezi krosienkami a například pletením nebo tkaním.

 

A nakonec něco z historie krosienek a jak a na čem plést...

 

Během výstavy v létě a v září plánujeme i několik doprovodných akcí, jako komentované prohlídky s možností vyzkoušet si techniku pletení na rámu, víkendový kurz nebo v září povídání o krosienkách pro školy.

Informace o připravovaných aktuálních akcích budou přidávány sem na stránky a najdete je také nawww.hrad-sternberk.cz,www.tkani.cza na dalších místech jako např.www.fler.cz/kalendar.

Přijďte, těšíme se na vás!

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
2211211015
*
Blanka
Krásné. Gratuluji. Zajedu se podívat.

Vítejte na stránkách věnovaných starobylé textilní technice zvané krosienkování.

Moje cesta ke krosienkám

Jmenuji se Sylva Antony Čekalová. Mou profesí je restaurování kachlových kamen, ale textilním technikám se věnuji odmala, kdy mne moje praprateta učila plést a háčkovat. Před několika lety jsem se setkala s technikou krosienkování a tolik mne okouzlila, že ostatní textilní techniky již používám spíše v souvislosti s krosienkami a pro jejich doplnění. Mám ráda stará řemesla a přírodní materiály. Práce s hlínou, dřevem, vlnou nebo jinými přírodními vlákny, jichž se lidé dotýkali už před tisíci let, mi dává pocit harmonie a propojení s tvořivými lidmi prošlého času. Když se prsty noří do osnovy, jako by člověk proplétal vlákna myšlenek, spojoval nitky minulosti a přítomnosti.

Číst více >


Obsah těchto stránek je chráněn autorskými právy.

Podmínky použití a sdílení obsahu stránek naleznete dole na stránce v záložce Copyright. „Připínání“ mých krosienkovaných výrobků na Pinterest vítám.
Veškeré výrobky, které zhotovíte s pomocí mých online návodů nebo kurzů jsou zcela vaším vlastnictvím a mohou být jakkoli vystavovány nebo prodávány. Jakékoli odkazy na tyto stránky ocením a jsou velmi vítány!

Děkuji za návštěvu:)

Pokud byste rádi odebírali novinky, pošlete mi Vaši emailovou adresu.

en
cz
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace