Domů » Technika » Jehloháček - skvělý pomocník

Jehloháček - skvělý pomocník

 

Kdo krosienkuje, jistě ví, jak se ke konci práce jinak velmi rychle přibývající pletení zpomalí, když už se mezi nitě osnovy pořádně nevejdou prsty. Je několik způsobů, jak si v tuto chvíli práci usnadnit a každému vyhovuje něco jiného. Někdo nedá dopustit na dokončování úpletu pomocí dvou jehlic, druhý upřednostní práci s háčkem a jinému bude vyhovovat, i přes větší obtížnost, pletení od začátku do konce jen pomocí prstů. Vše je možné.

Ráda bych se s vámi ale podělila o svou cestu k nástroji, který se mi osvědčil nejlépe a s nímž jsem se dosud nikde ve světě u krosienkování nesetkala. Můj název pro něj je Jehloháček a tady je moje cesta, jak jsem k němu došla.

Když jsem s krosienkováním před lety začínala, vždy mne trochu trápilo, že se ke konci pletení, kdy už se do osnovy pořádně nevejdou ruce ani prsty práce tolik zpomalí. V té době, jsem ještě používala k zajištění pleteniny pomocné tyčky, které také nějaké místo v pletenině zabraly a ve středu práce mi tak zůstávaly volnější nitě. V české literatuře o tomto tématu mnoho napsáno nebylo a jiné pletařky, se kterými bych si vyměnila zkušenosti jsem neznala.

Dokončování úpletu pomocí háčku. Pro zvětšení klikněte na obrázek.Dokončování úpletu pomocí háčku. Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Lámala jsem si tedy hlavu, jak si práci ke konci pletení usnadnit a začala jsem používat háček namísto prstů pravé ruky.
To pomohlo a práce se zrychlila. Po dopletení řady háčkem jsem podél něj vždy protáhla jistící hůlku. Nebylo to ale stále ideální řešení pro pletení větších kusů s širokou osnovou, kdy po nějaké době začal být pohyb háčkem pro ruku namáhavý a také jistící hůlky, kterých muselo být v široké osnově několik vedle sebe, práci znesnadňovaly a v místě jejich napojení bylo uspořádání nití nepřehledné.

Tehdy přišel první spásný nápad - použít namísto hůlek dvě střídavě vkládané jistící šňůry. To mělo hned několik výhod. Šňůra byla pružná a dobře se pod rukama poddávala spolu s pleteninou a také s její pomocí bylo možné snadno průběžně zajišťovat pletenou řadu po částech. To bylo výhodné obzvláště u široké osnovy. Jednoduše jsem vždy upletla jen kousek který se mi vešel do prstů a ten jsem zajistila pomocí protažení šňůry. Tehdy jsem pracovala se dvěma háčky. Jedním jsem upletla několik nití a když už by práce začala být namáhavá, pomocí druhého háčku vedeného zpět podél prvního, jsem protáhla novou jistící šňůru. Tak jsem po částech postupovala v celé šíři osnovy a mohla bez větší námahy plést i rozměrné oblečení.

Stále však bylo co zlepšovat. V té době jsem se začala věnovat i další prastaré technice – vázání jehlou- naalbindingu a vyrobila jsem si na to dřevěnou jehlu s velkým ouškem. Záhy jsem zjistila, že je ideální použít ji při krosienkování místo druhého háčku k protahování jistící šňůry.

Dokončování úpletu pomocí háčku. Zajišťování upletené části pomocí jehly vedené podél háčku, s navlečenou jistící šňůrou. Po provlečení jehly souběžně s háčkem je možné háček vyjmout a jehlu s jistící šňůrou protáhnout.


Odtud byl už jen krůček k nápadu spojit tyto dva nástroje dohromady a tak jsem si vyřezala svůj první „Jehloháček“ - dřevěný háček s jehlovým ouškem na druhé straně. Tím byly všechny dosavadní těžkosti vyřešeny. Tento kombinovaný nástroj umožňuje plést v úzkém prostoru ke konci práce a zároveň protahovat jistící šňůru provlečenou ouškem na konci háčku.

Práce s jehloháčkem. Zároveň pleteme i provlékáme jistící šňůru. Upletená část je zajištěna a můžeme pokračovat.



Od doby co jej mám s ním pracuji nejvíce ze všech nástrojů a dokončování úpletu je jednoduché a rychlé.
Stále však používám podle potřeby i ostatní nástroje, háčky, jehly a jehlice. Také jistící hůlky jsou pro některé druhy práce nezastupitelné.

Po čase jsem s překvapením zjistila, že tento nástroj lze v kovové podobě zakoupit i v některých galanteriích pod názvem „The knook“ . Je prodáván pro úplně jinou techniku a k dostání je celkem ve čtyřech velikostech, vždy dvě velikosti v jednom balení. Vyzkoušela jsem i tyto jehloháčky a mohu říci, že pro krosienky poslouží stejně dobře jako můj dřevěný.

Doufám, že vám tyto mé zkušenosti přijdou vhod.

Pokud byste potřebovali jehloháček nebo jehlu ve velikosti, která není k sehnání nebo toužili mít ručně vyřezaný originál a nemáte možnost si jej vyrobit sami, ráda jej pro vás zhotovím. Většinou pracuji s třešňovým, dubovým, bukovým nebo jasanovým dřevem, případně s bambusem. Podívejte se na stránku Galerie pro inspiraci do oddělení pomůcky pro krosienkování, kde uvidíte mé vlastní dřevěné háčky a jehly.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1318182015
*
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.

Vítejte na stránkách věnovaných starobylé textilní technice zvané krosienkování.

Moje cesta ke krosienkám

Jmenuji se Sylva Antony Čekalová. Mou profesí je restaurování kachlových kamen, ale textilním technikám se věnuji odmala, kdy mne moje praprateta učila plést a háčkovat. Před několika lety jsem se setkala s technikou krosienkování a tolik mne okouzlila, že ostatní textilní techniky již používám spíše v souvislosti s krosienkami a pro jejich doplnění. Mám ráda stará řemesla a přírodní materiály. Práce s hlínou, dřevem, vlnou nebo jinými přírodními vlákny, jichž se lidé dotýkali už před tisíci let, mi dává pocit harmonie a propojení s tvořivými lidmi prošlého času. Když se prsty noří do osnovy, jako by člověk proplétal vlákna myšlenek, spojoval nitky minulosti a přítomnosti.

Číst více >


Obsah těchto stránek je chráněn autorskými právy.

Podmínky použití a sdílení obsahu stránek naleznete dole na stránce v záložce Copyright. „Připínání“ mých krosienkovaných výrobků na Pinterest vítám.
Veškeré výrobky, které zhotovíte s pomocí mých online návodů nebo kurzů jsou zcela vaším vlastnictvím a mohou být jakkoli vystavovány nebo prodávány. Jakékoli odkazy na tyto stránky ocením a jsou velmi vítány!

Děkuji za návštěvu:)

Pokud byste rádi odebírali novinky, pošlete mi Vaši emailovou adresu.

en
cz
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace