Domů » Z mého rámu » Z mého rámu - Norská inspirace

Z mého rámu - Norská inspirace

Z návštěvy Norska jsem si přivezla nejen jedinečný zážitek ze setkání s tolika báječnými, zajímavými a pro krosienky zapálenými lidmi, ale také touhu vložit vše, co jsem viděla do propletených nití.

Z toho vznikla první série pytlíčků s opétanými vzory, inspirovanými norskými motivy, většinou řezanými do dřeva, které jsem viděla v Muzeu vikingských lodí, ale také na architektuře, nebo které se ke mě dostaly během setkáním s lidmi na krosienkovacím semináři.

1.Tradiční vikingský vzor "vinných listů", který se v Norsku objevuje zejména na karetkovaných pásech.

Inspirovala mne práce Agnete Risvik, která tento motiv zpracovávala na karetkách.

Detail vzoru

Lícová strana. Rám je vyrobený z norské jeřabiny. Kůra se dala v tomto období snadno sloupnout a pod ní se objevila krásná kresba připomínající místní jezero a řeku s mnoha rameny.

Rubová strana.

 

2.Tentýž vzor, jinak zpracovaný...opétán třemi páry nití vedle sebe.

Lícová strana.

Rubová strana. Místy je část nití vedena ve druhé osnově, takže ze zadní strany vzniká plastický vzor.

 

3.Vzor z vyřezávané hlavy na jedné z vikingských lodí.

Tento motiv je po celou dobu pleten zároveň ve dvou osnovách. Určitě ho zkusím ještě znovu. Hodně se mi líbí a vytváří díky dvěma vrstvám velmi hustou pleteninu. Ale teprve při tomto prvním pokusu jsem přišla na to, nač je třeba dávat při pletení a křížení nití pozor, aby i zadní strana byla úplně pravidelná. Na fotografii rubu můžete vidět některé nepravidelnosti ve vedení pramínků nití.

 

4. Motiv mřížky s plnými středy

Krásný motiv vyřezaný na fragmentu z lodi Oseberg.

Tady převedený do krosienek. Příště ještě zkusím středy v mřížce více vyplnit.

Rubová strana pytlíčku opět vytváří zajímavý plastický dekor díky vedení některých nití ve druhé vrstvě osnovy.

 

5. Motiv třípramenného pletence.

Společně s motivem mřížky na kresebné rekonstrukci původní dřevořezby.

A na jiném vyřezávaném kusu.

Líc.

Rub.

 

6. Inspirace řezbou na průčelí kostela z 12. století.

Rozpracovaný motiv.

Hotový pytlíček z líce...

...a z rubu.

 

7. Zaujal mne motiv na šatech paní Herborg...

...takže jsem ho ještě v Norsku zkusila převést do krosienek...

V průběhu práce...

Hotový pytlíček z líce...

...a z rubu.

 

Tolik prozatím z oplétaných vzorů. Ještě stále pluji na vlně inspirace, kterou jsem si přivezla a v hlavě čekají v dlouhé řadě nápady, které se doufám postupně promění v krosienkované obrazy a šaty...

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
22172
*
Aartha
very interesting. I like your designs
and new ideas about sprang.
Aartha Nl

Vítejte na stránkách věnovaných starobylé textilní technice zvané krosienkování.

Moje cesta ke krosienkám

Jmenuji se Sylva Antony Čekalová. Mou profesí je restaurování kachlových kamen, ale textilním technikám se věnuji odmala, kdy mne moje praprateta učila plést a háčkovat. Před několika lety jsem se setkala s technikou krosienkování a tolik mne okouzlila, že ostatní textilní techniky již používám spíše v souvislosti s krosienkami a pro jejich doplnění. Mám ráda stará řemesla a přírodní materiály. Práce s hlínou, dřevem, vlnou nebo jinými přírodními vlákny, jichž se lidé dotýkali už před tisíci let, mi dává pocit harmonie a propojení s tvořivými lidmi prošlého času. Když se prsty noří do osnovy, jako by člověk proplétal vlákna myšlenek, spojoval nitky minulosti a přítomnosti.

Číst více >


Obsah těchto stránek je chráněn autorskými právy.

Podmínky použití a sdílení obsahu stránek naleznete dole na stránce v záložce Copyright. „Připínání“ mých krosienkovaných výrobků na Pinterest vítám.
Veškeré výrobky, které zhotovíte s pomocí mých online návodů nebo kurzů jsou zcela vaším vlastnictvím a mohou být jakkoli vystavovány nebo prodávány. Jakékoli odkazy na tyto stránky ocením a jsou velmi vítány!

Děkuji za návštěvu:)

Pokud byste rádi odebírali novinky, pošlete mi Vaši emailovou adresu.

en
cz
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace