Domů » Z mého rámu » Velikonoční inspirace - krosienkované kraslice

Velikonoční inspirace - krosienkované kraslice

Zdobíte na Velikonoce kraslice a láká vás zkusit něco nového?

Co spojit prastarou tradici s ještě starší technikou - s krosienkami?

 

U nás je nedělní večer před velikonočním pondělím ve znamení zdobení kraslic a společného zpívání lidových písní. Většinou malujeme voskem nebo vzor vyškrabujeme ostrou jehlou.

Posledních pár let jsou pro mne ale velikonoce spojené s krosienkami. A tak po několika hodinách proplétání nitek a dokončovací práce s jehlou, vždy přibyde několik nových okrosienkovaných vajíček.

Chcete to vyzkoušet?

Kdo už máte zkušenosti s krosienkami, směle to toho!

Kdo jste ještě nikdy nekrosienkoval ale láká vás to, také směle do toho! :)
Jen doporučuji začít s větším projektem a silnějším materiálem, který je lepší pro první krosienkovací krůčky nežli titěrná práce s tenkou přízí.
Návody na základy krosienkování nejdete zde.

Jak na krosienkované kraslice?

Kromě vajíček - nejlépe vyfouknutých (ale lze okrosienkovat i plná), budete potřebovat tenkou přízi, malý rám, tenký háček nebo ještě lépe jehloháček, jehlu a nůžky.

Přízi je dobré volit v kontrastní barvě k barvě vajíčka aby vzor pěkně vynikl. Používala jsem většinou příze s návinem cca 85m/10g (Perlovka a podobné).

 

Postačí vám úplně malý rám. Pokud nemáte proutek, lze použít rámeček od fotky nebo obrázku.
Na vodící nitky napněte osnovu jak jste zvyklí.
Počet párů nití závisí na vzoru a utahování. Pro vajíčka na fotografii jsem napnula 24 - 36 párů nití.

 

Vhodné jsou všechny techniky i vzory. Pěkně vypadají vyplétané dírky a obzvláště mám ráda volně pletenou kombinaci pramínkové plátnové vazby a prostiny s dírkami.

 

Plést můžete v plošné, kruhové nebo vertikální kruhové osnově.
Pro první pokusy se nejlépe hodí plošná osnova. Po upletení je sice třeba nejprve sešít "tunýlek" do něhož vajíčko navlékneme, a dokončovací práce tak zaberou o něco více času, ale pokud úplet vyjde příliš malý, lze jej sešít tak, aby na vajíčku vytvořil například větší volnou plochu, kde lze aplikovat třeba vyškrabovaný dekor.

 

Pro plošnou osnovu jsou ideální techniky vycházející s prostiny, kde můžeme dobře vytvořit neviditelný šev.

 

Pro vzory s plátnovou vazbou je lepší plést ve vertikální kruhové osnově, kdy vzor může pokračovat po celém obvodu bez sešívání.

 
 
 

Pokud vás láká společné oplétání vajíček v příjemné ženské společnosti nebo chcete vyzkoušet pletení s vedením a praktickými ukázkami, ráda vás uvítám na dubnovém kurzuKrosienky pro čas Velikonoční.

V žádné zemi zatím nevím o tradici zdobení kraslic krosienkami. Viděla jsem zdobené voskem, slámou, obháčkované, drátované a dalšími technikami okrášlené, ale krosienkované jsem nikde nevypátrala. Přitom to není těžké a výsedek určitě za vynaložený čas stojí .

Což tedy začít novu krosienkovou tradici?

 

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
19132149
*
Věra Antonová
Dobrý den Sylvinko
moc ráda bych se zúčastnila Vašeho kurzu krosienkování,ale bohužel mohla bych jen 1 den
( spíš v neděli)
myslíte , že by to šlo ?? navíc jsem začátečník
Krásný den Věrka Antonová ( Plzeň HI-FI)
Sylva Antony Čekalová
Krásný den Věrko, bylo moc prima potkat se s Tebou na kurzu...doufám, že se s krosienkami daří:)

Vítejte na stránkách věnovaných starobylé textilní technice zvané krosienkování.

Moje cesta ke krosienkám

Jmenuji se Sylva Antony Čekalová. Mou profesí je restaurování kachlových kamen, ale textilním technikám se věnuji odmala, kdy mne moje praprateta učila plést a háčkovat. Před několika lety jsem se setkala s technikou krosienkování a tolik mne okouzlila, že ostatní textilní techniky již používám spíše v souvislosti s krosienkami a pro jejich doplnění. Mám ráda stará řemesla a přírodní materiály. Práce s hlínou, dřevem, vlnou nebo jinými přírodními vlákny, jichž se lidé dotýkali už před tisíci let, mi dává pocit harmonie a propojení s tvořivými lidmi prošlého času. Když se prsty noří do osnovy, jako by člověk proplétal vlákna myšlenek, spojoval nitky minulosti a přítomnosti.

Číst více >


Obsah těchto stránek je chráněn autorskými právy.

Podmínky použití a sdílení obsahu stránek naleznete dole na stránce v záložce Copyright. „Připínání“ mých krosienkovaných výrobků na Pinterest vítám.
Veškeré výrobky, které zhotovíte s pomocí mých online návodů nebo kurzů jsou zcela vaším vlastnictvím a mohou být jakkoli vystavovány nebo prodávány. Jakékoli odkazy na tyto stránky ocením a jsou velmi vítány!

Děkuji za návštěvu:)

Pokud byste rádi odebírali novinky, pošlete mi Vaši emailovou adresu.

en
cz
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace